Egy veretlen magyar hadvezér: Kinizsi Pál

A magyar történelem számtalan sikeres hadvezére között akad egy olyan, aki soha nem szenvedett vereséget a csatatéren, ő Kinizsi Pál (1431-1494), Mátyás király legendás hadvezére.

kinizsi_pal.jpg

Kinizsi Pál egy XVIII. századi festményen (Nemzeti Múzeum) Forrás: wikipedia.org

A magyar néphagyomány szerint egy bihari molnár fiaként látta meg a napvilágot 1431-ben (bár születésének pontos éve nem ismert). Később teljes ifjú-korát a közemberek egyszerű életét élve töltötte. Egy másik elmélet szerint a Kinizsiek már a XIII. században nemesi rangra emelkedtek. A bihari ágnak malmai is voltak, innen keletkezhetett az elképzelés, hogy egyszerű molnár-famíliát alkottak. Mindenesetre Kinizsi Pál biztosan sokat segített a családi malomban és a sok munka megedzette: hatalmas termetű és óriási erejű legény lett belőle.

Kinizsi Pál felemelkedéséről Heltai Gáspár, XVI. századi történetíró és lelkész leírásiból tájékozódhatunk, aki azt vetette papírra, hogy Mátyás különleges módon ismerte meg a fiatal embert. Egy vadászat alkalmával vetődött Kinizsi lakhelyének közelébe a kíséretével, amikor megszomjazott. A szálfa termetű Kinizsi azonnal segítségére sietett és száz kilós malomkövet használva tálcának, kínálta meg egy kupa vízzel a királyt.

„ …szép Herkules termetű ember vala, jó eszű és felette nagy erejű. A malomban egyedül felemelte a malomkövet.” /Heltai Gáspár/

Mátyást lenyűgözte ez a hatalmas testi erő (amit vélhetően Kinizsi a lisztes zsákok naphosszat való emelgetésével ért el) és a király eldöntötte, hogy a vállas legényt felveszi katonái közé.

kinizsipal_cimerrel.jpg

A legendás jelenet és Kinizsi címer: Forrás: LINK, címer: wikibooks.org

Kinizsi Pál első kiképzője Magyar Balázs lett, aki akkoriban Mátyás legkitűnőbb hadvezéreként és a Felvidék kapitányaként vívott ki hírnevet magának.

Kinizsi gyorsan emelkedett a katonai ranglétrán mert nem csupán legendás testi erővel bírt, de gyorsan is tanult és jó-eszű fiatal emberként hamar elsajátította a különböző fegyvernemek használatát illetve a taktikai sőt stratégiai ismereteket. Szerencséje is volt, mert Mátyás azon kevés magyar uralkodó közé tartozott, aki nem a nemesi származás alapján emelte ki főembereit, hanem kizárólag a rátermettséget nézte. Így Kinizsi néhány esztendő alatt elérte a hadvezéri kinevezést, így aktív részese lehetett már 1468-ban Mátyás morvaországi hadjáratának. Csapataival Spielberg és Olmütz ostromainál harcolt.

Ekkoriban Mátyás legfőbb célja a cseh trón megkaparintása volt, amihez előbb Morvaországot kellett legyőznie. Kinizsi a morva-cseh-lengyel hadjáratokban szerzett magának először országos sőt európai hírnevet, amikor 1474-ben felmentette Mátyás király Boroszló várába szorult hadát azzal, hogy lovashadával elvágta az ostromlók utánpótlási vonalait és egészen Krakkóig prédálta fel a vidéket. Később, 1477-ben Kinizsi vezette az Ausztria elleni magyar hadjáratokat is, III. Frigyest békekötésre kényszerítve.

Kinizsi legnagyobb diadalát az 1479-es Kenyérmezőnél megvívott csatájában aratta, ahol az Erdélyre támadó törököket leckéztette meg. Ali pasa, ruméliai beglerbég mintegy 60 ezres haddal támadt Magyarországra a Kárpátokon keresztül, Erdélyre zúdulva. Két hadvezér indult megállítására: Báthory István (erdélyi vajda) és Kinizsi Pál (főkapitány). Először Báthory ütközött meg az oszmánokkal, de vesztésre állt, amikor megjelent a csatatéren Kinizsi nehézlovassága és eldöntötte a harcot. Heltai Gáspár úgy emlékezett meg a csatáról, hogy Kinizsi két karddal a kezében harcolt.

.. Valamely felé fordul vala, mind levágja a törököket és rakva vala mind a két keze vérrel. És erős kiáltással bátorítja vala az adakozókat és nódítja vala őket a viadalra.”

A kenyérmezei csata fényes magyar győzelem lett, 30 ezer török maradt holtan a csatatéren. Kinizsi innentől már európai hírnévre tett szert, még nagyobb seregeket vezetett és Mátyás legfőbb hadvezérévé vált. 1480-ban 30 ezres haddal támadta a törököt Szerbiában majd 1481-ben és 1484-ben a Balkán északi részein hadakozott, felmentve például Szendrőt, majd Temesvárt.

nagyvazsonyi_var.jpg

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár régen és ma. Forrás: mandiner.hu és varleso.hu.

Rengeteg sikere miatt Mátyás elhalmozta kitüntetésekkel Kinizsit: megkapta jutalmul a nagyvázsonyi várat, ahol boldogan élhetett feleségével, Magyar Balázs gyönyörű lányával, Benignával. Később megkapta a temesi ispán kinevezést és ő lehetett az úgynevezett "alsó részek főkapitánya" és 10 vármegye haderejének parancsnoka. Mindezen címekhez bárói rang dukált, amit Kinizsi megtisztelve vett át a királytól.

Mátyás halálát követően is megmaradt Kinizsi országos megbecsültsége, ő akadályozta meg például, hogy az elhunyt király törvénytelen fia, Corvin János magával vigye és ellopja az országból a Szent Koronát és Mátyás kincseit. A Tolna megyei Csontmező mellett 1490 július 4-én legyőzte Corvin János hadát és visszavitette a nemzeti vagyontárgyakat.

Utolsó éveiben Kinizsi II. Ulászlót szolgálva harcolt a délvidéki török betörések ellen, amiért 1491-ben elnyerte az országbírói méltóságot. Egy hadjáraton élte az agyvérzés 1494 november 24-én. Halálával történelmünk legsikeresebb hadvezére távozott az élők sorából.legeslegujabb_alairas.jpg

torpe_minoritas_alsolec.jpg

[Törpe Minoritas]