Kossuth Lajos börtönbe vetése

Kossuth Lajos, aki a reformkor kiemelkedő újságírójaként (a Pesti Hírlap főszerkesztőjeként), majd országgyűlési képviselőként, később miniszterként, majd az OHB (Országos Honvédelmi Bizottmány) vezetőjeként végül pedig Magyarország kormányzójaként lett történelmünk kimagasló alakja egy alkalommal börtönbe került a Habsburgok és Klemens von Metternich kancellár "jóvoltából".

kossuth.jpg

Kossuth Lajost 1837 május 5-re virradóan tartoztatták le Pálffy Fidél kancellár parancsára a zugligeti Istenszeme fogadóban az éjszaka leple alatt.

Az előzmények 1836 nyarára nyúlnak vissza, amikor Metternich mellett Kolowrat intézte a belügyeket és új magyar kancellárt neveztek ki, gr. Pállfy Fidél személyében. A reformkori Magyarországon a Habsburgok hatalmát korlátozni kívánó, nagyobb önállóságot célzó és a feudális rendet megbontani akaró folyamatok zajlottak ekkoriban. V. Ferdinánd és legbelső bizalmi köre - leginkább Metternich - a folyamatok megakasztására készült, bármi áron.

Először az 1834 –ben egyesületet alakító országgyűlési ifjakra sújtottak le, 1836 nyarán  sokukat letartóztatták, köztük vezetőjüket, Lovassy Lászlót is. Lovassy perében Kossuth is részt vett, mint a védelem egyik jogásza. Felháborodottan értesült a Wesselényi elleni hűtlenségi perről is, melynek alapját az 1834 decemberi szatmári beszéde és az 1835 januári erdélyi országgyűlés anyagának kinyomtatása szolgáltatta. Azonban hamarosan a kormányzati leszámolás elérte őt magát is. Akadályozni kezdték a Törvényhatósági Tudósítások postai terjesztését, de erre Kossuth magánszemélyekkel vitette el a leveleket és a posta ellen is pert indított.

1837 május 5 –ére virradó éjszakán Ignaz von Lederer tábornok vezetésével uralkodói kézirat parancsára egy szakasz katona letartóztatta Kossuthot a svábhegyi Isten szeméhez fogadóban, ahová egy hónappal korábban költözött. A budai József laktanyába vitték, lakásában pedig lefoglalták iratait. Több megye közgyűlése tiltakozott lefogatása ellen. Először 1837 június 8 –án másfél havi elzárást követően hallgatták ki. A per csakúgy, mint Wesselényinél hűtlenség címén indult, de Kossuth nem volt hajlandó védekezni, mivel jogtalannak tartotta letartóztatását, hiszen nemest csak törvényes bírói ítélettel lehet elfogni. A vád nemességének bizonyítása után a tettenérésre próbált hivatkozni, de Kossuth ez ellen is védekezni tudott. A magánlevelezés szabadsága volt védekezésének fő elve. A per végén három év börtönre ítélték, majd az ítéletet négy évre súlyosbították. ( Az ítéletet hozó királyi tábla egyik tagja volt Vay Miklós )

Wesselényi pere jobban elhúzódott, de végül 1839 –ben őt is három évre ítélték, annak ellenére, hogy 1838 –ban a pesti árvízkor önfeláldozó módon sokakat megmentett. Wesselényi és Kossuth is a budai József kaszárnyában kezdte meg börtönéveit, de Wesselényi három hónap után, nagyrészt Széchenyi István közbenjárására megszakíthatta büntetését, és szemidegsorvadása miatt Csehországba mehetett ( Grafenbergbe ) kezeltetni magát. A börtönévek alatt Kossuth Shakespeare –t olvasott, angolul, franciául tanult, és megismerkedett Adam Smith liberális gazdaságtanával. Bár nem lehetett reménye a négy évnél korábbi szabadulásra és börtönbüntetése alatt halt meg apja, ment férjhez egyik húga, mégis képes volt megőrizni aktivitását és hírlapok révén nyomon követte a külvilág eseményeit is.

A Lovassy - Wesselényi – Kossuth perek után az erőszakpolitika megbukott Bécsben. Ausztriának szüksége lett a magyar rendek támogatására a nemzetközi feszültségek miatt. Pállfy Fidélt menesztették, és helyére a kompromisszumokra hajlandó Mailáth Antal grófot nevezték ki. A magyarországi konzervatívok és Dessewffy Aurél Bécsnek azt javasolták, hogy korlátozott reformok ígéretével kellene megbontani az ellenzék táborát, megnyerve a jobbmódú nagybirtokosokat.

Kossuth végül 1840 május 10-ig volt rab, a budai várnegyed börtönében, mely ma Táncsics Mihály utca 9.szám alatt lévő épület. Életének legfontosabb szakasza csak ezt követően kezdődött: az utolsó reformországgyűlés legfontosabb ellenzéki vezetője lett, majd a Batthyány kormány tagja és a szabadságharc vezetője.legeslegujabb_alairas.jpgFelhasznált források:

torpe_minoritas_alsolec.jpg